Acne & Hormonen

Welke invloed hebben hormonen op acne?

Hormonen zijn een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van acne. Niet alleen tieners kunnen hiermee te maken krijgen, ook bij volwassenen komt het vaak voor. Hormonen zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de talgklieren. Acne wordt pas ontwikkeld als de talgklieren volwassen worden. Doordat dit in de puberteit gebeurt, krijgen veel tieners op dat moment acne. In de puberteit produceert het lichaam een overschot aan mannelijke hormonen (androgenen) die de productie van talg in de talgklieren stimuleren. De overproductie van talg (seborroe) is één van de symptomen die kunnen leiden tot acne.

Verschil tussen mannen en vrouwen
De testosteronspiegel stijgt zowel bij mannen als bij vrouwen in de puberteit. Testosteron kan acne veroorzaken, daarom komt acne zo vaak voor in de puberteit bij meisjes en jongens. Na het volwassen worden ontstaan er wat meer verschillen tussen mannen en vrouwen omtrent acne. Dit komt doordat de hormonen bij mannen zich door de jaren heen stabiliseren, terwijl de hormonen bij vrouwen blijven schommelen. Vooral in de leeftijdscategorie van 20 tot 40 jaar en tijdens de menopauze zijn vrouwen gevoelig voor acne.

Acne en de menstruatiecyclus
Veel vrouwen krijgen rondom hun menstruatie last van puistjes. Dit komt doordat de vrouwelijke menstruatiecyclus ervoor zorgt dat de hormoonspiegel stijgt en daalt. De gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen. Tijdens deze cyclus is elke dag anders qua hormonen. Tijdens de eerste helft van de cyclus scheidt de hypofyse twee hormonen af, namelijk Follikel Stimulerend Hormoon en Luteïniserend Hormoon. Deze hormonen sturen de eierstokken en hun hormoonproductie aan. Op dat moment is oestrogeen dominant over progesteron. Tijdens de tweede helft van de cyclus daalt de oestrogeenspiegel. De progesteron spiegel stijgt en daardoor wordt dit hormoon dominant. De talgafscheiding wordt hierdoor gestimuleerd en dit zorgt ervoor dat acne kan toenemen.

Acne en de menopauze
Tijdens de menopauze kunnen vrouwen allerlei huidproblemen ervaren door de hormoonschommelingen. Acne kan er daar één van zijn. Tijdens de menopauze ondergaat het vrouwelijk lichaam grote veranderingen. De hormonen oestrogeen en progesteron worden steeds minder geproduceerd. Daarnaast verliezen huidcellen hun vermogen om vocht vast te houden en duurt het langer voordat de huid zich vernieuwd. De huid wordt hierdoor dunner waardoor deze gevoeliger wordt en daarmee ook vatbaarder is voor onzuiverheden.

Acne bij mannen
Vaak worden onzuiverheden bij mannen veroorzaakt door een folliculitis (een ontsteking van een haarzakje met bacteriën) dat kan ontstaan door het scheren. Maar ook andere factoren spelen een rol, zoals de afscheiding van vetstoffen over het gehele gezicht, door de talgklieren die bij mannen talrijker en actiever zijn. Mannelijke hormonen stimuleren de vetklieren in de huid. De talgklieren zijn vaak overactief en veroorzaken daardoor acné.

Hoe kunnen de Sebacia behandelingen helpen?
De Sebacia behandelingen zijn gericht op het behandelen van de oorzaak van acne. Tijdens de behandeling worden de gouden microdeeltjes van Sebacia in de huid gemasseerd met behulp van een massageapparaat. Direct daarna wordt een laserbehandeling uitgevoerd. Dit zorgt ervoor dat de gouddeeltjes opwarmen waardoor de productie van de talgklieren vermindert wordt en hiermee overtollige talgproductie aangepakt wordt.