Acne & Voeding

Is er een verband tussen voeding en acne?

 

Heeft het eten van bepaalde voedingsmiddelen effect op het krijgen van acne? De afgelopen jaren is hier veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Hoewel niet direct is aangetoond dat bepaalde voeding acne aanwakkert, lijkt er wel een verband te zijn. De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat melkproducten en producten die hoog scoren op de glycemische index (suikerrijke producten) onzuiverheden kunnen verergeren. Hier moet wel de kanttekening bij geplaatst worden dat eventuele effecten van voeding op acne persoonsafhankelijk zijn.

 Melkproducten en suiker
Er wordt veel gesproken over de relatie tussen acne en melkproducten. Uit onderzoek is gebleken dat het consumeren van melkproducten acne kan verergeren. Hormonen in melkproducten blijken hier een oorzaak van te zijn. Echter kan het ook zijn dat melkeiwitten zorgen voor een onzuivere huid. Naast melkproducten kunnen producten met een hoge glycemische index een negatieve invloed hebben op acne. Door de suikerpiek wordt de aanmaak van insuline gestimuleerd. Dit stimuleert de productie van androgenen, wat de talgproductie verhoogt en zorgt voor meer onzuiverheden.

Bewezen methoden om acne te verminderen
Er zijn verschillende manieren om acne te verminderen. Hoewel er geen harde wetenschappelijke bewijzen zijn, kan een gezond eetpatroon waarbij (te veel) suikers en melkproducten worden vermeden een gunstige uitwerking hebben op acne. Één van de methoden op de markt die wel bewezen resultaten levert om acne te verminderen, is de innovatieve acne therapie van Sebacia. De Amerikaanse FDA goedkeuring van de Sebacia behandeling is gebaseerd op resultaten van een Amerikaanse studie. De studie toont een gemiddelde verbetering van 85% in gezichtsacne aan na 12 maanden.